Vårens snittblommor

Äldre fotografier kan berätta mycket om sin tid. Det här fotografiet av Lennart af Peterséns hittade jag på Stockholm stadsmuseums bildarkiv Stockholmskällan. En guldgruva för den historieintresserade som vill veta mer om livet i huvudstaden förr! Här ser vi Thufvésons Blomsterhandel på Götgatan 16. Bilden är tagen 1957 och här finns allt möjligt intressant att notera och fundera över. Det är helt klart vår för i butiken ser vi bara vårblommor. Här kan man prata om ett utbud som är anpassat efter säsongen. Inte en hårt driven sommarblomma så långt ögat kan nå!

Tufvesons blomsterhandel Götgatan 16 Stockholmskällan

 

Tulpaner av olika sorter och färger, narcisser också av olika storlekar och blommande, drivna kvistar. Kanske är det körsbär? Urvalet verkar inte vara jättestort men blommorna ser friska och krispiga ut. Och hur de är exponerade sedan! Ute i rummet, vackert  placerade i olika vaser på små bord och piedestaler så att man verkligen kan gå runt och uppleva dem. Det måste dofta underbart därinne! Vilken skillnad mot idag där  snittblommorna inte brukar vara det som man ser först i blomsteraffärerna. De brukar finnas längst in i butiken bakom alla krukväxter, krukor och prydnader. I stora kylar bakom glas där de står ganska ihopträngda och man inte riktigt ser dem. Eller vilket skick de är i. Ofta har de dessutom flugit över halva jorden för att komma hit.

Det stora trädet bakom biträdet kan man också fundera över. Är det en lager? Det verkar finnas ett till träd som skymtar till vänster om fotografen. Kanske någon slags fikus? Det är ett vackert ljus inne i butiken som silas mellan vaserna i fönstret. Det syns inte så tydligt vad för blomma som är i dessa men skulle kanske kunna vara drivna syrener. Det ser man inte så ofta i dagens blomsteraffärer men var en stor sak för 100 år sedan. Ibland kunde de dyka upp redan till jul.

Sist men inte minst; notera det vackra golvet! Ett lättskött golv är förstås ett måste i en blomsteraffär. Här var det med passande blommönster på dessutom.

Visst har vi tillgång till alla blommor året runt idag. Men frågan är om vi inte uppskattade buketterna mer förr då det inte gick att få tag i allt hela tiden. Kanske dags att återinföra ett mer säsongsbetonat utbud bland snittblommorna igen?