Trevlig julläsning!

Trädgården på Gäddeholm

 

 

 

 

 

 

För den som önskar trevlig och samtidigt kunskapsbringande läsning under julledigheten kan boken Trädgården på Gäddeholm varmt rekommenderas. Den är skriven av hortonom Maria Löfgren som till vardags är museiträdgårdsmästare på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. En gång var Gäddeholm en levande herrgårdsmiljö med stor verksamhet som långsamt gick in i en Törnrosasömn. Idag får man söka efter de få spår som finns kvar av den storslagna trädgårdsanläggningen. I boken får man på en inblick i hur en trädgård vid en herrgård sköttes under århundradena med nedslag i 1700-talet och fram till första hälften av 1900-talet. Här får man veta vad som odlades, hur trädgården såg ut och vilka förändringar trädgården genomgick. Maria beskriver på en personligt sätt arbetena med sådd och skörd och den kunskap som trädgårdsmästarna  hade om odling.

Boken beskriver också hur man har sökt efter uppgifter om trädgården i arkiv och genom arkeologiska undersökningar. Pusselbit för pusselbit har livet i trädgården stigit fram ur arkivens gömmor. Boken illustreras av fina fotografier tagna av Magdalena Widegren.

Hedvig Eleonora och trädgårdskulturen – utställning på Drottningholms slott

Igår öppnade en ny utställning på Drottningholms slott om trädgårdskultur i Sverige under barocken. Det är 300 år sedan  drottning Hedvig Eleonora dog och det uppmärksammas med utställningar på tre av de kungliga slotten i år. På Drottningholm har utställningen titeln Trädgård och natur i hovkulturen och den pågår fram till 6 januari 2016. Här visas de rådande trädgårdsidealen som var på modet vid den här tiden och hur man såg på naturen.


 

Det var  Hedvig Eleonora som lät bygga det nuvarande slottet med tillhörande park som ett sommarresidens på bekvämt avstånd från staden. Flera av dåtidens kända arkitekter som  Nicodemus Tessin d ä, Nicodemus Tessin d y och Carl Hårleman, var inblandade i skapandet av barockslottet med sin tidstypiska park med broderiparterr, boskéer och dammar. Trädgården vid den här typen av slott var också en maktdemonstration och en statussymbol att visa upp för sina gäster. Men också ett sätt att visa att man kunde tämja den vilda naturen och tukta den i formklippta klot och strikta alléer. Allt efter Guds vilja och mening med oss människor.

Utställningen är inne i slottet och visar hur barockens människa såg på växter och natur under Hedvig Eleonoras tid. Här visas orangeriväxter och exotiska frukter.

Vid hoven hade man börjat bygga orangerier och det fanns ett stort intresse för exotiska växter och djur. Även om väldigt få människor hade sett en noshörning eller apa på riktigt vid den här tiden. Man har fått en liten samling historiska tulpaner från tulpanmuseet Hortus Bulborum i Holland. Slottsträdgårdsmästare Paula Landin berättar att det bl a är den äldsta kända tulpanen i världen, Tulipa Duc van Tol ’Red and Yellow’ från 1595.

203Här visas även en del möbler, prydnadsföremål och smycken som tillhört Hedvig Eleonora där  blommor och djur varit inspiration. Det är en utställning för flera sinnen så man kan även få en tidstypisk doft av hur det kunde lukta i ett orangeri eller en daggig sommarmorgon ute i parken. Med lite god vilja går det att frammana detta i alla fall.

Om man skyndar sig till Drottningholm nu under helgen hinner man också se hovflorist Claes Carlssons vackra blomsterarrangemang. Han har inspirerats av barockens tavlor där överdådiga blombuketter avbildades, gärna ihop med frukter. Blomsteruppsättningarna finns bara kvar till och med söndag 4 maj.

 

Utställningen är liten och man önskar att den varit ännu fylligare och fortsatt ute i parken. Tänk om man hade gjort i ordning några av de smala blomsterplanteringarna som fanns ute på parterren på Hedvig Eleonoras tid, de s k plates-bandes.


I samband med utställningarna har det också kommit en ny bok om drottning Hedvig Eleonora. Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning, Votum & Gullers förlag. Ett riktigt praktverk där många kunniga skribenter medverkar.

För den som orkar och vill göra en utflykt kan man ta sig till Gripsholms slott  där utställningen fokuserar på hur man använde textilier under barocken. Talande textil visas 14 maj till 6 januari 2016.

På Strömsholms slott, ännu ett av Hedvig Eleonoras slott, visas utställningen Ridkonst och fursteroll 30 maj – 31 augusti.