I skördetider

Så här i skördetider när alla äpplen, päron och plommon mognar i trädgårdarna tänkte jag det kunde passa med en liten tillbakablick på hur vi tog hand om frukten förr. TIdningen Husmodern gav under 1920- och 30-talen ut en serie presentböcker som tog upp allt vad en duktig  husmor kunde behöva veta. Här finns titlar om vett och etikett, kroppsvård, bakning och hur man är en god värdinna m fl. Alla ger en intressant och tidstypisk bild av hur en kvinna skulle vara och vilka ideal hon skulle sträva efter. 

  
I boken Konservering från 1931 hittar man alla upptänkliga sätt att ta till vara frukt, bär och grönsaker på burk. Allt illustrerat med pedagogiska bilder.

    

Bilden ovan visar hur moset  ska passeras. Och håret ska ju täckas så inga hårstrån letar sig ner i det man lagar men jag tycker hättan eller vad det nu kan kallas ser väldigt stram och stel ut. 

Men i boken finns faktiskt en hel del fina recept som den här Enkla äppelmarmeladen. Några måttangivelser finns inte.

Man tar:

äpplen, vatten, socker, kanelstång

Fallfrukt eller syrlig höstfrukt, som ej tål att förvaras, skalas och skäres i små bitar, kärnhus och masksting borttagas. Äpplena kokas med så lite vatten som möjligt och med 3/4 kg socker till varje kilo frukt. Ett par stänger kanel iläggas, och moset omrördes utan uppehåll.  Då marmeladen är som en stadig gröt, slås den upp i burkar, vilka, då de kallnat, överläggas med konjakspapper och överbindas.

Jag antar att konjakspapper är något smörpapperliknande som har strukits eller doppats i konjak. Hittar ingen förklaring i boken eller på nätet vad det är. 

  
Ett annat äppelrecept ur boken är Billig gelé av äppelskal. Det visar på att man tog verkligen tillvara allt. Men det låter gott så varför inte prova!

Här behöver man:

äpplen, socker, vatten

Äpplena tvättas väl och efter skalningen samlas genast de friska, maskfria skalen, vilka avkokas med så lite vatten som möjligt. De går koka tills all mist dragits ur dem (får dock ej mosa sig). Hälles upp i duk att självrinna. Till varje liter saft tages
 8 hg socker; saften får koka till geleprov.

  
Och här ett exempel på en silställning.