Trädgårdsmässan i Älvsjö 2015

POM- programet för odlad mångfald är en nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter. Man har samlat in växter från hela Sverige som sedan  provodlats.  Ett  urval säljs nu under varumärket Grönt Kulturarv. Linnea Oskarsson, som arbetar med perennerna hos POM håller i en höstflox kallad ’Ingeborg från Nybro’. På bilden bakom syns en annan höstflox som lanseras nu i vår, ’Morfar Albert’. Den kommer från Stockholmstrakten och planterades på 1920-talet.

Sveriges Pomologiska Sällskap deltar också på mässan och här kan man få veta allt om både äpplen och päron. Niklas Medin som är päronexpert packar ympris av ovanliga sorter som man kan köpa med sig hem för egen ympning.

Till bästa ideträdgård valdes Uti vår hage skapad av handelsträdgården Gustavshill.

Om man vill lära sig mer om rosor, både historiska och nyare, kan den här nya skriften från Svenska Rosensällskapet rekommenderas. 

Riksförbundet Svensk Trädgårds medlemstidning Hemträdgården fyller 70 år och det firar man bl a med denna härliga ”tårta”.