Gamla Stabergs bergsmansgård i Dalarna.

Strax utanför Falun, en kort liten avstickare från väg E16, ligger bergsmansgården Gamla Staberg. 

 

Här finns en väldigt fin trädgårdsanläggning i barockstil i kärv dalatappning. Här består parterren av en terrasserad fruktträdgård och köksland nedanför. Mittaxeln fortsätter så ner till två ruddammar. Som en fin avslutning på mittaxelns siktlinje tronar den pampiga huvudbyggnaden till Nya Staberg upp sig. Gamla Staberg är byggnadsminne och tillhör världsarvet Falun.   
Jag gjorde ett lunchbesök här i början av juli och passade på att ta en rundtur i trädgården. Har aldrig varit här förr och blev betagen i den fina känslan och karaktären i anläggningen. Att man en gång på 1700-talet gjorde sig sådan möda att skapa det här. Visserligen var det en förmögen familj Naucler som ägde gården men ändå. Mycket imponerande! Tankarna fortsätter också till varifrån gårdens ägare fick sin inspiration?

    

Under äppelträden har man äng, inte gräsmatta, som slås i juli. Jag hann dit före slåttern och fick se den fina ängsfloran! 

  
Äppelsorterna är gamla svenska sorter, vissa typiska för Dalarna som Snilsäpple. Några av träden är så värdefulla att de ingår i Nordiska Genbankens klonarkiv av gamla äppelsorter. 

  
I köksträdgården odlas bl a olika sortera kål och andra köksväxter som var vanliga på 1700-talet. Kommer man i augusti finns nog betydligt mer i kökslanden att titta på än vad jag fick möjlighet att se.

  
Vid sidan om västra flygeln ligger också humleodlingen där några plantor ska vara överlevare från de humleodlingar fanns på Staberg på 1700-talet.

Hela trädgårdsanläggningen restaurerades på 1990-talet efter de bevarade originalritningarna. Idag är det Vika-Hosjös Hembygdsförening och ägarna till Nya Staberg som driver anläggningen. En duktig trädgårdsmästare har man förstås också. Helena Kåks heter hon som också håller trädgårdsvandringar under sommaren. 

Äta och fika kan man också, i ladugården serveras något man kallar världsarvsbuffet under sommaren. Prisvärt och gott! 

Helt enkelt ett besöksmål för trädgårdsturister värt att ta sig till! För mer info se deras hemsida www.stabergsbarocktradgard.com. 

Och det finns ju så många fler besöksvärda trädgårdar i Dalarna!