Trevlig julläsning!

Trädgården på Gäddeholm

 

 

 

 

 

 

För den som önskar trevlig och samtidigt kunskapsbringande läsning under julledigheten kan boken Trädgården på Gäddeholm varmt rekommenderas. Den är skriven av hortonom Maria Löfgren som till vardags är museiträdgårdsmästare på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. En gång var Gäddeholm en levande herrgårdsmiljö med stor verksamhet som långsamt gick in i en Törnrosasömn. Idag får man söka efter de få spår som finns kvar av den storslagna trädgårdsanläggningen. I boken får man på en inblick i hur en trädgård vid en herrgård sköttes under århundradena med nedslag i 1700-talet och fram till första hälften av 1900-talet. Här får man veta vad som odlades, hur trädgården såg ut och vilka förändringar trädgården genomgick. Maria beskriver på en personligt sätt arbetena med sådd och skörd och den kunskap som trädgårdsmästarna  hade om odling.

Boken beskriver också hur man har sökt efter uppgifter om trädgården i arkiv och genom arkeologiska undersökningar. Pusselbit för pusselbit har livet i trädgården stigit fram ur arkivens gömmor. Boken illustreras av fina fotografier tagna av Magdalena Widegren.