Fortfarande i vintervila

Inne i orangeriet i Uppsala Botaniska Trädgård är det alldeles fullt. Här står de stora krukorna tätt intill varandra i det höga och luftiga rummet. Orangeriet eller Linneanum som det också kallas används fortfarande som det var tänkt att dessa byggnader skulle användas, nämligen för vinterförvaring av citrusträd och andra känsliga växter.

Linneanum invigdes den 23 maj 1807, till hundraårsminnet av Carl von Linnés födelse.Byggnaden ritades av arkitekten O. S. Tempelman med tillägg av L. J. Despréz i nyklassisk stil.

IMG_8785
Stilla med nästan en sakral känsla.

I den kalla delen, frigidariet, som håller några plusgrader på vintern, finns bl a fikonträd, apelsin, olivträd, lagerolvon, mandelträd, kanariepalm och hundraårig agave. Här inne finns också fyra av Carl von Linnés lagerträd, de s k Linnélagrarna, som odlats i jättebaljor i 250 år. Vissa av träbaljorna är enorma och för att få ut dom på våren använder man en liten hjullastare. Förr i tiden hade man olika vagnar som man drog och släpade ut växterna på, ibland med hjälp av häst. Man kunde också rulla ut de tunga växterna på stockar. På sommaren blir det nämligen alldeles för varmt inne i orangeriet. Då trivs växterna bäst utanför och utgör exotiska och dekorativa element i trädgården som det såg ut förr.

 

Liten mandelblom.

Men vänta, lite vår är det visst ändå, mandelträdet har precis börjat visa sina skira, rosa blommor.